Riječ direktorice

Dobrodošli na internet-stranicu JU IV osnovne škole u Mostaru. Nadam se da ćete ovdje pronaći informacije koje će vam pomoći da se upoznate sa aktivnostima učenika, nastavnika, stručnih saradnika, roditelja, partnera i prijatelja IV osnovne škole.

Misija naše Škole je kvalitetno obrazovanje i odgoj za svako dijete, kvalitetna evaluacija znanja učenika i nastavnika, postizanje što boljih rezultata, njegovanje specifičnosti škole, poticanje i koordinacija kvalitetnog rada školskih tijela, pedagoško-instruktivni, studijsko-analitički i savjetodavno-medijatorski rad, demokratsko-participativni način organizacije, realizacije i evaluacije, te produktivno i proaktivno ponašanje svakog pojedinca u cilju svakodnevnog funkcioniranja škole.

Cilj ove stranice je transparentan način pružanja informacija o svakodnevnim aktivnostima koje se realizuju u našoj školi, te demokratizacija odgojno-obrazovnog procesa. Zalažemo se za moderan, a ujedno i tradicionalan model odgojno-obrazovnog procesa, koordinaciju ljudskim resursima i moderan rad sa djecom. Odlučno provodimo reforme u odgojno-obrazovnom radu, te smo po rezultatima i specifičnostima postali prepoznatljivi.

IV osnovna škola Mostar je škola sa sjajnim izlaznim rezultatima učenika, što pokazuju brojna takmičenja i uspjesi naših učenika, ali i pozitivna atmosfera rada u kojoj se osjeća zadovoljstvo, osjećaj prihvaćenosti, razvoj zajedničkog duha i mogućnost realizacije potencijala svakog učenika. U radu sa djecom insistiramo na ravnomjernom razvoju odgojnih i obrazovnih komponenti, podstičemo humane i tople odnose prema učenicima u cilju njihovog društvenog, moralnog, intelektualnog i fizičkog razvoja, te njegujemo znanje, solidarnost i odgovornost. Vodimo računa o sigurnosti naših učenika i pratimo njihove potrebe (produženi boravak, školska kuhinja, stomatološka ordinacija). Razvijamo timski rad, konstruktivno djelovanje učenika, roditelja i zaposlenika, te vodimo računa o permanentom obrazovanju i usavršavanju nastavnog kadra prateći savremene nastavne metode i oblike rada. Ostvarujemo kontinuiranu saradnju sa različitim kulturnim i obrazovnim institucijama. Kroz raznovrsne vannastavne aktivnosti motivišemo učenike za aktivan život u kome se jača lična odgovornost prema društvenoj zajednici nastojeći biti „škola za život“.

Zahvaljujem Vam se na dosadašnjoj saradnji i partnerstvu i nadam se da ćemo i ubuduće raditi za dobrobit naše i Vaše djece i budućnost Bosne i Hercegovine.