Veoma važno je kakvu školsku torbu ćete izabrati za svog prvačića. Naravno, nije najbolje rješenje ući u bilo koju prodavaonicu i uzeti onu koja vam se na prvi pogled čini dobra. Istražite šta je to bitno, i olakšajete prvačiću put u školu.  S obzirom da naša škola u GPRŠ ima preventivne programe ( jedan od njih je i „Olakšajmo školske torbe“), a zdravlje učenika je svakako prioritet. Ukratko par smjernica šta čini kvalitetu jedne dobre školske torbe:

– izrađene su od kvalitetnih materijala deblje cordure često otpornije na habanje od klasičnih, ili pak posebnim načinom “pletenja” kako bi se dobio “rip stop” materijal koji se teže pocijepa (kao što i sama riječ govori). Od takvih materijala se uglavnom radi alpinistička/planinarska oprema

– specijalni “ventilirajući” jastučići na poleđini omogućuju da koža nomalno diše, djeca se manje znoje i samim tim je nošenje ugodnije.

– konstrukcija od aluminija unutar same torbe se pronalazi samo u najboljim i najskupljim alpinističkim/planinarskim ruksacima. Ona garantuje zadržavanje forme ruksaka/torbe prilikom pretrpavanja te pridonosi stabilnosti kod kretanja.

– sam dizajn koji obuhvata sve navedeno uz posebno prilagođavanje leđima predstavlja “anatomski” dizajn

– tu su još i široke naramenice ispunjene mekanim materijalima, funkcionalnost očita

Sljedeća fotografija prikazuje kako loš ruksak utiče na držanje:

Dobar ruksak ne samo za djecu nego i odrasle neophodna je stvar i vrijedi investiranja.
Ponekad je bolje i izdvojiti nešto više novaca za kvalitetnu torbu jer će tako ona i duže trajati, te sljedeće godine nećete morati uzeti novu jer se stara strgala. Također je bitno da je anatomski i ergonomski oblikovana, da djetetu ne visi preko pozadine, te da ima podesive narameniceTežina torbe ne smije prelaziti 10 % težine djeteta, što znači ako dijete ima 40 kilograma, torba s knjigama ne bi trebala prelaziti četiri kilograma.

Budite svjesni kako preteška torba utiče na zdravlje djeteta – isteže mišiće, kralježnica poprima nepravilan oblik i ramena se nepravilno zaobljuju. Pogrešna školska torba može imati ozbiljne posljedice po zdravlje u budućnosti. Imajte na umu kako je kožna torba teža od platnene, te kako torba na  jedno rame  ili  na ručku  nije dobra za najmlađe.

Dobro pogledajte dodatnu opremu torbe.

Bilo bi super kad bi imala džepić za bočicu, te još dodatnih džepića za sitnice koje djeca uvijek rado nose u školu. Ako ne želite mokre knjige, dobro rješenje za kišne dane je torba s zaštitnom navlakom. Pametno rješenje je i torba s reflektujućim trakicama kako bi se vaš prvačić vidio na cesti kad se smrači.

Kako spremiti školsku torbu?

Spremite torbu tako da teže stvari stavljate bliže leđima kako bi dijete bilo stabilnije. Posložite knjige tako da se ne prevrću, te pripazite da ne nosi baš sve knjige u školu već samo one koje su mu potrebne za taj dan.

Djeca često zato što im je lijeno svaki dan spremati, nose sve knjige i torba im je teška. Provjerite da li odabrana torba ima podesivi pojas oko struka, to može olakšati nošenje.

Savjet za kraj je da ipak povedete dijete u shopping i pitate ga koje su njegove želje. Oni će često odabrati torbu s ilustracijama trenutno najdražih animiranih junaka, što možda i nije tako dobro rješenje jer će za kratko vrijeme htjeti nešto novo. Te torbe znaju biti dosta skuplje zbog izgleda, a funkcionalnost im i nije baš jača strana. Objasnite djetetu zašto ne jedna torba već druga, te odaberite svevremenski dizajn, naprimjer loptu za dječake, a cvjetiće za djevojčice.