Putem ovih tekstova želimo da osnažimo Vašu roditeljsku ulogu te da pružite adekvatnu podršku Vašem djetetu na putu odrastanja. Da li Vašem djetetu određujete jasne granice, pravila ponašanja?

Jasna pravila daju strukturu te je djetetu puno jasnije šta je dozvoljeno a šta NE.

Bez obzira koliko roditelji bili umorni, zaposleni, oni se moraju baviti svojom djecom, zajednički sadržajno. Vaše zajedničko vrijeme trebate produktivno koristiti. Djeca više ne prihvataju poruku od roditelja “Kako ti samo, može biti dosadno?“ Kada sam ja bila mala, nikad mi nije bilo dosadno. Idi, igraj se!“

Previše pravila nije dobro za dijete a premalo pravila kod djece i roditelja čini haos.

Dobrim roditeljima su potrebne vježbe, jasna pravila, struktura, provođenje pravila koje treba provoditi postupno i dosljedno. Može to početi i od danas, zašto ne?

Jasno definišite poželjno ponašanje!

Nemojte biti previše popustljivi roditelji. Jeste li riba koja se hvata na mamac vlastitog djeteta? Da li Vaše dijete  ima osjećaj za dramu, plače, lupa vratima? Šta Vi radite? Dodirujete  dijete, razgovarate iako niste namjeravali, smirujete dijete… Što više pažnje posvećujete emocionalnim dječijim reakcijama češće se ponavljaju ispadi, vrte se u krug iz dana u dan, ne znate kako to prekinuti…

Ostanite mirni, kažete:“ Dodji do mene kada se smiriš. Ne razumijem zašto vičeš, možeš li to ponoviti tiše i polahko.“ Nemojte zamjerati djetetu ono to ne radi svjesno  i namjerno, nije im namjera da Vas izlude već su na nesvjesnom nivou zaključili iz iskustva sa roditeljima da na taj način mogu dobiti pažnju i dobit.

Do sljedećeg razgovara sa Vama nadam se da ćete koristiti ove smjernice.

mr. pedagogije Seada Kuštrić